Sposób przygotowania:
Placek ze śliwkami z patelni.
Mleko, jajko, mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia połączyć, tak aby nie było grudek. Odstawiamy na 5 minut, aby ciasto odpoczęło.
W tym czasie usuwamy ze śliwek pestki.
Po 5 minutach rozgrzewamy na patelni tłuszcz, najlepiej rozprowadzić go pędzelkiem silikonowym. Wlewamy ciasto i po chwili układamy śliwki skórą do góry. Smażymy na wolnym ogniu 10 minut pod przykryciem.
Aby wyciągnąć placek w całości ;) najlepiej przykryć patelnie talerzem i odwrócić patelnie potem z tego talerza odwracamy ponowni i mamy placek calusieńki - uff.
Jak przestygnie posypujemy cukrem pudrem i możemy się zajadać:)
W tym czasie usuwamy ze śliwek pestki.
Po 5 minutach rozgrzewamy na patelni tłuszcz, najlepiej rozprowadzić go pędzelkiem silikonowym. Wlewamy ciasto i po chwili układamy śliwki skórą do góry. Smażymy na wolnym ogniu 10 minut pod przykryciem.
Aby wyciągnąć placek w całości ;) najlepiej przykryć patelnie talerzem i odwrócić patelnie potem z tego talerza odwracamy ponowni i mamy placek calusieńki - uff.
Jak przestygnie posypujemy cukrem pudrem i możemy się zajadać:)
agabi22
Agiatis
Dziekuję
bajtek
Smakowita88
Dlaczego trzeba smażyć pod przykryciem
Czy to ciasto urośnie i będzie miało taki smak jak naleśnikowe?
Smakowita88
A jeszcze coś.. można zamiast cukru pudru dać cukier zwykły i ile powinnam go dać?
Agiatis
Cukier puder ja dodaję łyżkę w zupełności wystarcza, jeśli lubisz słodko dodajesz więcej, jeśli śliwki masz kwaśne obsypujesz ciasto dużą ilością, jeśli wolisz kwaskowaty posmak dodajesz mniej;)
Bunia wyjaśniła wszystko szczegółowo - Bardzo dziękuje:*
Babciagramolka
Do smażenia naleśników natłuszcza się tylko patelnię - łyżeczka zupełnie wystarczy. To jest ciasto typu omlet naleśnikowy .Smaży się pod przykryciem by ciasto od góry się ,, zcięło " i przestało być surowe , a śliwki zmiękły. Cukier puder używa się dla tego by nie przypalał się na patelni . Puder sie rozprowadzi jak mąka i idealnie połączy. Jak nie masz cukru pudru to zmiel sobie zwykły cukier w elektrycznym młynku do kawy.
Agiatis
Rozprowadzam olej pedzelkiem silikonowym, łyzeczkaw zupełności wystarczy, można także posmarować rozgrzaną patelnię słoniną
Pod przykryciem aby śliwki zmiękły;)
Ciasto rośnie;) i nie ma posmaku naleśnikowego;)
Smakowita88
Agiatis
Ciesze się że ci smakował;)
Natala1210