justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Placek ziemniaczany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

placki można podawać na wiele sposobów, na słodko z cukrem i śmietaną, czy też polać je gulaszem, zawsze smakują wybornie

Placek ziemniaczany

Składniki:

Placek ziemniaczany

 

Sposób przygotowania:

Placek ziemniaczany
Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy je na mniejsze kawałeczki i wrzucamy do rozdrabniacza.

Miksujemy na ziemniaczaną papkę. Można też zetrzeć je na tarce.

Ziemniaki przekładamy na sitko. Pod nie podstawiamy miseczkę. Po kilku minutach na dnie będzie woda i skrobia.

Wodę wylewamy, a do skrobi dodajemy ziemniaki. Dodajemy mąkę, jajko, sól i pieprz. Masę dokładnie mieszamy. Placki smażymy na rozgrzanym oleju.

Można zrobić duże wielkości patelni lub mniejsze. Każdy smażymy z każdej strony, aż będzie ładnie podsmażony, a ziemniaki nie będą surowe.