Sposób przygotowania:
Placek ziemniaczany
Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy je na mniejsze kawałeczki i wrzucamy do rozdrabniacza.
Miksujemy na ziemniaczaną papkę. Można też zetrzeć je na tarce.
Ziemniaki przekładamy na sitko. Pod nie podstawiamy miseczkę. Po kilku minutach na dnie będzie woda i skrobia.
Wodę wylewamy, a do skrobi dodajemy ziemniaki. Dodajemy mąkę, jajko, sól i pieprz. Masę dokładnie mieszamy. Placki smażymy na rozgrzanym oleju.
Można zrobić duże wielkości patelni lub mniejsze. Każdy smażymy z każdej strony, aż będzie ładnie podsmażony, a ziemniaki nie będą surowe.
Miksujemy na ziemniaczaną papkę. Można też zetrzeć je na tarce.
Ziemniaki przekładamy na sitko. Pod nie podstawiamy miseczkę. Po kilku minutach na dnie będzie woda i skrobia.
Wodę wylewamy, a do skrobi dodajemy ziemniaki. Dodajemy mąkę, jajko, sól i pieprz. Masę dokładnie mieszamy. Placki smażymy na rozgrzanym oleju.
Można zrobić duże wielkości patelni lub mniejsze. Każdy smażymy z każdej strony, aż będzie ładnie podsmażony, a ziemniaki nie będą surowe.