Sposób przygotowania:
Placek ziemniaczany po węgiersku
Ziemniaki, cebulę oraz czosnek ścieramy na drobnej tarce. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko, przyprawę do ziemniaków oraz jajko. Mieszamy aby uzyskać jednolitą masę. Jeśli masa ziemniaczana będzie zbyt rzadka dosypujemy mąki. Na koniec jeszcze dorzucamy drobno pokrojoną papryczkę chili. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy (po 1,5 łyżce na placek) i smażymy placki. Masa ziemniaczana na patelni powinna być rozłożona na całej powierzchni patelni. Placki smażymy na rumiano z dwóch stron. Na usmażony placek nakładamy gulasz lub leczo (ja nałożyłem leczo zrobione wg przepisu „Leczo z cukinią i kiełbasą śląską”) i składamy na pół. Wierzch placka dekorujemy gęstą śmietaną lub jogurtem. Smacznego.
ewgem