pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Placek ziemniaczany po węgiersku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

przepis na placek ziemniaczany z sosem gulaszowym lub leczem

Placek ziemniaczany po węgiersku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placek ziemniaczany po węgiersku

 

Sposób przygotowania:

Placek ziemniaczany po węgiersku
Ziemniaki, cebulę oraz czosnek ścieramy na drobnej tarce. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko, przyprawę do ziemniaków oraz jajko. Mieszamy aby uzyskać jednolitą masę. Jeśli masa ziemniaczana będzie zbyt rzadka dosypujemy mąki. Na koniec jeszcze dorzucamy drobno pokrojoną papryczkę chili. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy (po 1,5 łyżce na placek) i smażymy placki. Masa ziemniaczana na patelni powinna być rozłożona na całej powierzchni patelni. Placki smażymy na rumiano z dwóch stron. Na usmażony placek nakładamy gulasz lub leczo (ja nałożyłem leczo zrobione wg przepisu „Leczo z cukinią i kiełbasą śląską”) i składamy na pół. Wierzch placka dekorujemy gęstą śmietaną lub jogurtem. Smacznego.
Placek ziemniaczany po węgiersku
Do starkowanej masy dodajemy przyprawę do ziemniaków oraz drobno pokrojone chili
Placek ziemniaczany po węgiersku
Placek smażymy na rumiano ze dwóch stron na całej powierzchnii patelni
Placek ziemniaczany po węgiersku
Usmażony placek przekładamy na talerz, nakładamy leczo i składamy na pół