WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1662]

Placki cukiniowo-jabłkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placuszki z tartej cukinii i startych jabłek papierowek. Pyszne jako deser na ciepło lub odrębny posiłek.

Placki cukiniowo-jabłkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki cukiniowo-jabłkowe

 

  • 0,5 cukinii
  • 1 duże jabłko papierowka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki cukiniowo-jabłkowe

ETAP 1:

Cukinię obrać, pozbawić nasion i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Odcisnąć i przełożyć do miski. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać do cukinii. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól. Wbić jajko. Wszystko wymieszać na jednolite ciasto.

Na patelni rozgrzać olej. Łyżką wykładać porcje ciasta i smażyć placki z obu stron na rumiano. Wykładać na talerz przykryty ręcznikiem papierowym.

Podawać np z cukrem.

Placki cukiniowo-jabłkowe
Placki cukiniowo-jabłkowe w trakcie smażenia na patelni
Placki cukiniowo-jabłkowe
Wszystkie składniki na placki cukiniowo-jabłkowe wymieszane w misce
Placki cukiniowo-jabłkowe
Mąka, proszek do pieczenia i jajko dodane do miski
Placki cukiniowo-jabłkowe
Cukinia starta i odcisnieta oraz starte jabłko przełożone do miski