Sposób przygotowania:
Placki cukiniowo-ziemniaczane ze skwarkami
Wędzonkę drobno pokroić i wytopić na skwarki. Zdjąć je na talerzyk pozostawiając tłuszcz na patelni. Obrać i umyć cukinię i ziemniak. Utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) - lekko posolić i zostawić w miseczce pod przykryciem aż puści sok. Odcisnąć dokładnie na sitku lub przez gazę ( jak na szare kluski). Dodać jajko , koper ,skwarki, szczyptę soli i pieprzu- wymieszać dokładnie. Dosypywać po odrobinie mąkę i wyrabiać by masa nabrała konsystencji jak na placki ziemniaczane. Na patelni do tłuszczu od skwarek dolać olej i rozgrzać . Na wrzący tłuszcz kłaść łyżką porcje masy ( lekko ją przyklepać by placuszki były płaskie ). Smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z kwaśną śmietaną , dipem czosnkowym , sosami - zależy jakie ktoś miał plany. Proponuję traktować je w podobny sposób jak placki ziemniaczane.
zbysiowa
misia5