Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Placki cukiniowo-ziemniaczane ze skwarkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Nadmiar cukinii owocuje różnymi nowinkami. Było leczo, giuwecz, dwie wersje faszerowanej. Teraz zrobiłam placki , a w planie jest jeszcze zupa i może faszerowana inaczej do zamrożenia na zapas.

Placki cukiniowo-ziemniaczane ze skwarkami

Składniki:

Placki cukiniowo-ziemniaczane ze skwarkami

 

  • 1 mała cukinia
  • 1 średni ziemniak ( wagowa połowa cukinii )
  • 1 małe jajko
  • 4 łyżki mąki
  • 3 dag wędzonki ( boczek wędzony gotowany bez kości - chudy)
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • 2 łyżki pokrojonego drobno koperku

 

Sposób przygotowania:

Placki cukiniowo-ziemniaczane ze skwarkami
Wędzonkę drobno pokroić i wytopić na skwarki. Zdjąć je na talerzyk pozostawiając tłuszcz na patelni. Obrać i umyć cukinię i ziemniak. Utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) - lekko posolić i zostawić w miseczce pod przykryciem aż puści sok. Odcisnąć dokładnie na sitku lub przez gazę ( jak na szare kluski). Dodać jajko , koper ,skwarki, szczyptę soli i pieprzu- wymieszać dokładnie. Dosypywać po odrobinie mąkę i wyrabiać by masa nabrała konsystencji jak na placki ziemniaczane. Na patelni do tłuszczu od skwarek dolać olej i rozgrzać . Na wrzący tłuszcz kłaść łyżką porcje masy ( lekko ją przyklepać by placuszki były płaskie ). Smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z kwaśną śmietaną , dipem czosnkowym , sosami - zależy jakie ktoś miał plany. Proponuję traktować je w podobny sposób jak placki ziemniaczane.