WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1234]

Placki drożdżowe z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, pulchne placki/ racuszki drożdżowe nadziewane domowym dżemem czereśniowym. Idealne na podwieczorek.

Placki drożdżowe z dżemem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki drożdżowe z dżemem

 

  • 30g świeżych drożdży
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • Ok. 1,5 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • Dżem np. czereśniowy najlepiej z dużym i kawałkami owoców
  • Olej do smażenia
  • Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Placki drożdżowe z dżemem

ETAP 1:

Mleko lekko podgrzać. Drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać łyżkę cukru i 0,5 szklanki ciepłego mleka. Rozmieszać i odstawić aż zaczyn urośnie. Mąkę wsypać do miski. Dosypać pozostały cukier. Wbić jajko, dodać zaczyn i wlać pozostałe mleko. Wszystko zmiksować do połączenia składników i odstawić do wyrośnięcia.

Gdy ciasto potroi objętość można smażyć placki.

Na patelni rozgrzać olej. Łyżką wykładać porcje ciasta i wtykać w nie po łyżeczce dżemu. Na wierzchu polać odrobiną ciasta i smażyć placki z obu stron na brązowy kolor. Wykładać na talerz.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Placki drożdżowe z dżemem
Placki drożdżowe w trakcie smażenia na patelni.
Placki drożdżowe z dżemem
Porcje ciasta drożdżowego nałożone na patelnię z poutykanym dżemem
Placki drożdżowe z dżemem
Ciasto na drożdżowe placki po wyrośnięciu.
Placki drożdżowe z dżemem
Wyrośnięty zaczyn z drożdży, cukru i mleka.