Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Placki dyniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Chrupiące placki dyniowe.

Placki dyniowe

Składniki:

Placki dyniowe

 

  • 300 g dyni, startej na jarzynowej tarce, odciśniętej
  • 30 g mąki
  • 60 g startego żółtego
  • jajko
  • sól
  • szczypta imbiru lub starty kawałek świeżego
  • ¼ pęczka szczypiorku
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Placki dyniowe
Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odsączyć z soku. Wymieszać w misce z przesianą mąką, tartym serem, jajkiem. Dodać posiekany szczypiorek, imbir, sól i pieprz, wymieszać. Smażyć małe placki na złoto z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku.