ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1004]

Placki jabłkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo szybkie, łatwe, smaczne placki ze startymi jabłkami, placki są bardzo delikatne, aromatyczne i smakują również na zimno.

Placki jabłkowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Placki jabłkowe

 

  • jajka 2 sztuki "L",
  • cukier 1/2 szklanki,
  • sól 1/2 łyżeczki,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  • mleko 3,2% około 3/4-1 litr,
  • mąka tortowa 3 szklanki,
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
  • jabłka szara reneta 3 sztuki duże,
  • olej rzepakowy 1/2 litra,
  • cukier puder - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Placki jabłkowe
Mleko, jajka, cukier, cukier wanilinowy, sól, mąkę tortową z proszkiem do pieczenia i w misce dokładnie mikserem ubić na ciasto o dość rzadkiej konsystencji.

Obrane jabłka szara reneta zetrzeć w plasterki na tarce do ogórków, dodać do ciasta i łyżką wymieszać wszystko.

Olej rzepakowy rozgrzać na patelni, łyżką dużą nakładać porcje placków, na średnim ogniu smażyć na złocisto z każdej strony, podawać posypane pudrem cukrem.
Placki jabłkowe
Ciasto powinno mieć dość rzadką konsystencję.
Placki jabłkowe
Szatkownica tarka do ogórków idealnie pasuje do jabłek.
Placki jabłkowe
Szara reneta doskonale pasuje do placków.
Placki jabłkowe
Smażyć na średnim ogniu na złocisto z każdej strony.
Placki jabłkowe