Sposób przygotowania:
Placki kukurydziane 5
Jajo rozmącić z mlekiem. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Przyprawić solą i pieprzem. Wlać oliwę, wyrobić, odstawić. Kukurydzę odsączyć na sicie. Papryczki drobno pokroić, połowę dodać do ciasta, resztę do jogurtu. Cebulkę drobno pokroić i wymieszać z ciastem. Na koniec wrzucić kukurydzę i część natki, wszystko dokładnie wymieszać. Przygotować sos: do jogurtu z chili dodać sok z limonki, pietruszkę, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać, schłodzić. Ciasto wylewać łyżkami na rozgrzany olej i smażyć placki z obu stron na złoto. Osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z sosem.