cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Ciasta i desery z borówkami

Placki na maślance z borówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Puszyste, pyszne placki ze świeżymi borówkami - idealne na letnie śniadanie lub na kolację. Polecam z jogurtem greckim.

Placki na maślance z borówkami

Składniki:

Placki na maślance z borówkami

 

  • 1 niepełna szklanka maślanki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżki cukru
  • kilka łyżek oleju
  • jogurt naturalny
  • 0,5 opakowania borówek

Sposób przygotowania:

Placki na maślance z borówkami

Przygotowanie ciasta na placki

Placki na maślance z borówkami
Mleko, jajka i cukier wymieszaj ze sobą.

1. Do miski wlej maślankę, wbij 2 jajka, dodaj cukier i wymieszaj za pomocą rózgi.
2. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą, dodaj do mokrych składników łyżka po łyżce mieszając rózgą.
3. Na koniec dodaj łyżkę oleju i wymieszaj.

Smażenie placków

Placki na maślance z borówkami
Smażenie placków na maślance - 2 minuty z każdej strony wystarczy

Rozgrzej patelnię z 2 łyżkami oleju i łyżką wykładaj ciasto. Smaż po 2 minuty z każdej strony, aż będą lekko zarumienione. Po usmażeniu wyłóż na papierowy ręcznik.

Podawaj z jogurtem naturalnym i dużą ilością świeżo umytych borówek.