dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Racuchy z borówkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 180
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczne placuszki drożdżowe ze startym jabłuszkiem i borówkami amerykańskimi. Fajne na śniadanie dla dzieci.

Racuchy z borówkami

Składniki:

Racuchy z borówkami

 

Sposób przygotowania:

Racuchy z borówkami

Krok 1:

Racuchy z borówkami
Drożdże dokładnie rozpuszczamy w ciepłym mleku.

Mleko podgrzewamy aby było ciepłe (nie gotujemy). Odlewamy 1/2 szkl i w niej rozpuszczamy drożdże z 1 łyż cukru i 1 łyż mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 minut/

Krok 2:

Racuchy z borówkami
Wszystkie składniki ciasta na placki mieszamy ze sobą.

Jajka mieszamy z pozostałym cukrem. Dodajemy skórkę cytrynową, mąkę, sól, mleko i drożdże. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy starte na tarce jabłko. Mieszamy.

Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 minut d wyrośnięcia.

Krok 3:

Racuchy z borówkami
Kilka borówek wsypujemy na każdy placuszek.

Na patelnie wlewamy kilka łyżek oleju. Rozgrzewamy i łyżką nakładamy porcje ciasta.

Na każdy placek wsypujemy kilka borówek i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!


Tagi:

placki owoce