WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 929]

Placki z serka wiejskiego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne delikatne i puszyste placuszki lub racuszki na bazie serka wiejskiego. Idealne na śniadanie, podwieczorek czy kolację lub jako deser po obiedzie.

Placki z serka wiejskiego Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki z serka wiejskiego

 

  • 1 serek wiejski 200g razem ze śmietanką
  • 2 małe jajka
  • 3/4szkl. mąki pszennej tortowej
  • 0,5szkl. mleka
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 1 łyżka cukru zwykłego
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • ulubione dodatki u mnie cukier puder i domowy dżem z czerwonej porzeczki

Sposób przygotowania:

Placki z serka wiejskiego

ETAP 1:

Serek przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Żółtka oddzielić od białek i dodać do serka. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier zwykły i waniliowy. Dolać mleko i zmiksować do połączenia składników. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.

Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Na gorący olej wykładać porcje ciasta - 1 łyżka ciasta na jeden placek. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Usmażone placki wykładać na ręcznik papierowy.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem, podać z dżemem lub innymi dodatkami.

Placki z serka wiejskiego
Placki po usmażeniu i odsączeniu na ręczniku papierowym
Placki z serka wiejskiego
Placki z serka wiejskiego w trakcie smażenia
Placki z serka wiejskiego
Surowe ciasto na placki z serkiem wiejskim
Placki z serka wiejskiego
Tak placki wyglądają w środku po przekrojeniu