Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Placki papad z krewetkową niespodzianką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Krewetki umyć, osączyć i pokroić na kawałeczki (mrożone trzeba rozmrozić). Na

Placki papad z krewetkową niespodzianką

Składniki:

Placki papad z krewetkową niespodzianką

 

  • 12 niedużych placków papad lub pappadums
  • 1/2 szkl obranych krewetek mrożonych lub z puszki
  • 2 duże posiekane cebule
  • 2 posiekane papryczki chili
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • sól
  • 1 szkl oleju

Sposób przygotowania:

Placki papad z krewetkową niespodzianką
Krewetki umyć, osączyć i pokroić na kawałeczki (mrożone trzeba rozmrozić). Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić cebulę, czosnek i chili. Gdy zaczną się rumienić, dodać krewetki i doprawić do smaku solą. Całosć smażyć ok 7 min. Następnie każdy placek papad zwilżyć namoczonym w wodzie ręcznikiem kuchennym. Na jednym końcu placka ułozyć porcję farszu, założyć brzegi tak, aby nadzienie nie wypadło i zrolować formując krokiety. Krokiety pospinać wykałaczkami lub obwiązać bawełnianą białą nicią, smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z dowolna sałatką.