Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Placki po meksykańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Placki kukurydziane z kukurydzy i mąki kukurydzianej z sosem pomidorowym z wołowym mięsem mielonym, czerwoną fasolką i kukurydzą.

Placki po meksykańsku

Składniki:

Placki po meksykańsku

Sos

  • 1 cebula
  • 250 g mięsa mielonego z wołowiny lub wieprzowo-wołowe
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • 1/2 puszki fasoli czerwonej
  • 2-3 łyżki kukurydzy z puszki
  • sól, pieprz
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka ketchupu łagodnego lub ostrego (w zależności jakie ostre kto lubi)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1/3 łyżeczki papryki chili
  • olej do smażenia

Placki

Sposób przygotowania:

Placki po meksykańsku

Sos

Placki po meksykańsku
Sos pomidorowy z wołowym mięsem mielonym, czerwoną fasolką i kukurydzą

Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć do zeszklenia na rozgrzanym oleju do zeszklenia. Następnie przełożyć na talerz, a na tym samym oleju podsmażyć mięso mielone. Do mięsa wrzucić zeszkloną cebulę i przyprawić pieprzem, solą, przyprawą do mięsa mielonego, papryką słodką i papryką chili.


Smażyć do momentu aż mięso nie będzie surowe. Dodać pomidory krojone z puszki, chwilę podsmażyć, a następnie wlać sok pomidorowy. Przyprawić cukrem i ketchupem do smaku. Zagotować. Na końcu dodać fasolkę czerwoną i kukurydzę.

Placki

Placki po meksykańsku
Gotowa do smażenia masa na placki kukurydziane

Kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać jajko i zmiksować blenderem na gładką masę. Następnie dodać mąkę kukurydzianą, ser żółty pokrojony w kostkę, jogurt grecki i wymieszać. Przyprawić pieprzem, solą i papryką słodką.

Smażenie placków

Placki po meksykańsku
Placki kukurydziane podczas smażenia na patelni

Na patelni rozgrzać olej i wykładać gotową masę formując placki dowolnej wielkości. Placki smażyć z obydwu stron na złocisty kolor.

ETAP 4:

Placki po meksykańsku
Usmażone placki kukurydziane z sosem meksykańskim

Usmażone placki podajemy z gotowym sosem meksykańskim.