Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Placuszki meksykańskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Zapraszam na pyszne placki, które przygotowuję się kilka minut, a ich kęs zabierze Cie w pikantną podróż do Meksyku. Smacznego, ole!

Placuszki meksykańskie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placuszki meksykańskie

 

  • 1 jajko,
  • 120g mąki,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • szczypta chili,
  • pieprz,
  • 10 łyżek mleka,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/3 czerwonej papryki,
  • 1/2 puszki kukurydzy,
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli,
  • 2 dymki,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 mala pierś z kurczaka,
  • przyprawa do dań kuchni meksykańskiej,
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placuszki meksykańskie
Do miski wbijamy jajko, wlewamy mleko i oliwę, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, szczyptę soli, pieprzu, chili i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Kurczaka kroimy w kostkę i oprószamy obficie przyprawą do dań kuch meksykańskiej. Skrapiamy go oliwą i odstawiamy na co najmniej pół godziny. Po tym czasie mięso obsmażamy na patelni. Kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy, paprykę i papryczkę chili drobno kroimy, cebulę dymkę kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Mieszamy dokładnie, aby ciasto połączyło się z warzywami. Dodajemy również wystudzone mięso, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką porcję ciasta, rozpłaszczamy je i smażymy na wolnym ogniu na rumiano. Gotowe placuszki podajemy z sosami np. ostrym pomidorowym, czosnkowym. Smacznego :)
Placuszki meksykańskie
Do miski wbijamy jajko, wlewamy mleko i oliwę, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia
Placuszki meksykańskie
Kurczaka kroimy w kostkę i oprószamy obficie przyprawą do dań kuch meksykańskiej.
Placuszki meksykańskie
Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką porcję ciasta, rozpłaszczamy je i smażymy na wolnym ogniu na rumiano.