thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Wszystkie sposoby na kaszę gryczaną

Meksykański placek z kaszy

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Pyszny, wytrawny placek - meksykański fusion ze zdrową kaszą. Można podawać z mięsnymi sosami.

Meksykański placek  z kaszy

Składniki:

Meksykański placek z kaszy

 

 

  • Jako dodatki:

 

 

Sposób przygotowania:

Meksykański placek z kaszy
Przestudzoną kaszę przesypać z woreczków do miski, dodać 1/3 słoika sosu oraz wbić 4 jajka. Dodać 1 łyżkę natki i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz paprykami. Prostokątną formę żaroodporną (użyłam formy 27x21x4 cm) wysmarować masłem. umieścić w niej masę z kaszy - wygładzić powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 stopni. Piec 35 minut. W tym czasie można pokroić oliwki, podsmażyć na maśle pokrojone pieczarki, doprawić do smaku lub przygotować mięsny gulasz ( z resztą sosu meksykańskiego Jajko wymieszać ze startym serem i śmietaną, doprawić pieprzem, szczypta soli, gałką muszkatołowa i dodać resztę natki. Masę rozprowadzić na upieczonym placku. Zapiekać jeszcze 20-25 minut, aż masa się zetnie i pojawią się zarumienione miejsca. Gotowe danie kroić w kostkę jak ciasto, podawać z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z podgrzanym sosem meksykańskim, oliwkami i pieczarkami.