Sposób przygotowania:
Placki po węgiersku
Ze składników na placki, ziemniaki, cebule obrać i zetrzeć na tarce z małymi oczkami, a następnie dodać jaja, kefir,mąkę, przyprawić solą, pieprzem i wymieszać. Tak przygotowane ciasto wlewać dość grubą warstwą na całą szerokość patelni z rozgrzanym olejem i smażyć, aż do zrumienienia, ale by placki nie były spieczone, lecz elastyczne. Ze składników na sos, mięso i cebulę pokroić w kostkę. Cebulę wysmażyć na oleju, dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego i przyprawić solą, pieprzem i papryką. Następnie do wysmażonej cebuli dodać mięso, podlać wodą, tak aby zakryła składniki i dusić tak do miękkości, od czasu do czasu podlewając wodą, gdyby parowała. Na koniec dodać resztę koncentratu, przyprawić dobrze solą, pieprzem, cukrem, papryką ostrą i słodką oraz zagęścić wodą rozmieszaną z mąką, wcześniej połączoną z odrobiną gorącego sosu. Na każdy placek położyć sos, złożyć placek na połowę, następnie wierzch placka polać odrobiną sosu i położyć kleks kwaśnej śmietany.