Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Pikantna quesadilla z mięsem i warzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smakowite i apetyczne danie rodem z kuchni meksykańskiej. Można dodać ulubiony rodzaj mięsa i inne dodatki i obiad gotowy.

Pikantna quesadilla z mięsem i warzywami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pikantna quesadilla z mięsem i warzywami

 

  • 300g mięsa mielonego wieprzowego
  • opakowanie mieszanki meksykańskiej Hortex
  • ok. ¾ szklanki passaty pomidorowej
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • duży ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • sól
  • pieprz

 

  • dodatkowo:

 

  • 4-5 placków tortilli
  • 100g tartego żółtego sera

 

 

Sposób przygotowania:

Pikantna quesadilla z mięsem i warzywami
Na rozgrzanej patelni podsmazyć mięso, rozdrobnić i mieszać co jakiś czas, aby było rumiane. Do podsmażonego mięsa dodać ząbek czosnku oraz warzywa z mieszanki meksykańskiej. Całość smażyć razem /dusić razem mieszając przez ok. 10-15 min. Pod koniec dodać passatę pomidorową oraz doprawić do smaku solę, pieprzem i papryką ostrą. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na połówce placka tortilli rozłożyć farsz z mięsem i warzywami, posypać serem, złożyć na pół. Patelnię grillową rozgrzać i ułożyć na niej przygotowany placek, smażyć odbiją się na placku ciemniejsze paski. Przygotowaną quesadillę pokroić na 3-4 kawałki. Podać np. z kwaśną śmietaną.
Pikantna quesadilla z mięsem i warzywami
Mięso podsmażyć na patelni, dodać mieszankę i passatę.
Pikantna quesadilla z mięsem i warzywami
Na połowie tortilli ułożyć porcję farszu.
Pikantna quesadilla z mięsem i warzywami
Całość posypać serem żółtym i złożyć na pół.