Bożena1968

Bożena1968

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Placki ryżowe 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Placuszki z dodatkiem ugotowanego ryżu.

Placki ryżowe 2

Składniki:

Placki ryżowe 2

 

  • 1 torebka ryżu (lub pół szklanki)
  • 1 1/4 szklanki mleka
  • 1 1/4 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 5 łyżeczek masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Placki ryżowe 2
Ryż ugotować. Do mleka cały czas mieszając dodawać mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Gdy wszystko dokładnie się połączy, dodaćryż i jajko i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać roztopione masło. Placuszki smażyć na nieprzywierającej patelni bez tłuszczu, kładąc łyżką niewielkie porcje ciasta. Smażyć aż uzyskają złoty kolor.