Sposób przygotowania:
Placki śledziowo-ziemniaczane
Filety śledziowe opłukać w wodzie i drobno pokroić. Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odcisnąć. Boczek pokroić w kostkę. Cebule obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, a następnie podsmażyć boczek z cebulą.
Do masy z ziemniaków dodać boczek z cebulą, żółtka, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
Białka ubić. Wraz z mąką i pokrojonymi śledziami dodać do masy ziemniaczanej, wymieszać.
Z ziemniaczano- -śledziowej masy uformować placki, smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z surówką.
Do masy z ziemniaków dodać boczek z cebulą, żółtka, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
Białka ubić. Wraz z mąką i pokrojonymi śledziami dodać do masy ziemniaczanej, wymieszać.
Z ziemniaczano- -śledziowej masy uformować placki, smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z surówką.