ewawul

ewawul

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Placki śledziowo-ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne placki śledziowo-ziemniaczane

Placki śledziowo-ziemniaczane

Składniki:

Placki śledziowo-ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Placki śledziowo-ziemniaczane
Filety śledziowe opłukać w wodzie i drobno pokroić. Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odcisnąć. Boczek pokroić w kostkę. Cebule obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, a następnie podsmażyć boczek z cebulą.
Do masy z ziemnia­ków dodać boczek z cebulą, żółtka, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
Białka ubić. Wraz z mąką i pokrojonymi śledziami dodać do masy ziemniaczanej, wymieszać.
Z ziemniaczano- -śledziowej masy uformować placki, smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z surówką.