Sposób przygotowania:
Placki warzywneETAP 1:
Warzywa - cukinię, marchewkę i ziemniaki- myjemy i obieramy, ścieramy na tarce o średnich lub dużych oczkach. Odstawiamy je na 10 minut, a następnie odlewamy nadmiar wody.
ETAP 2:
Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz drobno posiekany czosnek. Dodajemy mąkę i przyprawy: pieprz, oregano, słodką i ostrą paprykę mieloną, a w wersji dla dorosłych też sól.
ETAP 3:
Wbijamy jajka. Mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę.
ETAP 4:
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Porcjami wykładamy masę warzywną, formując placki. Smażymy je z obu stron na złocisto, po kilka minut na stronę.
Placki możemy podać z ketchupem.