jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Placki wymiecione z lodówki.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Trochę warzyw, trochę wędlinki , jaja - to co masz pod ręką w lodówce i placki jak znalazł!

Placki wymiecione z lodówki. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Placki wymiecione z lodówki.

 

  • 3 jaja
  • pół szklanki piwa (lub wody)
  • 2 łyżki śmietany (niekoniecznie)
  • mąka pszenna (ile zabierze)
  • kawałek wędliny lub boczku
  • pokrojone w kosteczkę warzywa z rosołu (1 szklanka)
  • lub surowe starte w łezkę w tej samej ilości
  • 1 -2 łyżki posiekanych ziół np. rozmarynu
  • sól, pieprz, chili do smaku
  • pół szklanki ziaren (słonecznika, dyni itp)
  • olej roślinny do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Placki wymiecione z lodówki.
Z jaj, śmietany, piwa i mąki przygotowujemy ciasto o gęstości kwaśnej śmietany. Dodajemy do ciasta
pozostałe składniki (warzywa, pokrojoną wędlinę, posiekane zioła), doprawiamy ciasto solą, pieprzem i chili.
Na rozgrzanym na patelni oleju smażymy placki z jednej strony, posypujemy je ziarnami, a następnie przewracamy na drugą stronę.Smażymy na rumiany kolor. Podajemy placki na gorąco z dowolnym sosem lub bez.
Placki wymiecione z lodówki.
Do ciasta dodajemy składniki :warzywa, pokrojoną wędlinę, posiekane zioła
Placki wymiecione z lodówki.
Placki smazymy z jednej strony, posypujemy ziarnami i smażymy z drugiej.