eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Makaron Eli na słodko z dynią, owocami i orzechami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przygotowałam makaron wstążki z dynią, owocami z puszki i prażonymi w syropie maślano miodowym orzechami włoskimi.

Makaron Eli na słodko z dynią, owocami i orzechami

Składniki:

Makaron Eli na słodko z dynią, owocami i orzechami

dynia

  • 400 g dyni po obraniu

qwoce

pozostałe składniki

Sposób przygotowania:

Makaron Eli na słodko z dynią, owocami i orzechami

przygotowanie składników

Makaron Eli na słodko z dynią, owocami i orzechami
Po usunięciu pestek i skórki pokroić dynię w kostkę.

Z dyni usunąć pestki i skórkę. Miąższ dyni pokroić w kostkę.

przygotowanie składników cd

Makaron Eli na słodko z dynią, owocami i orzechami
Pokroić plastry ananasa wyjęte z syropu.

Plastry ananasa wyjąć z syropu ( syrop zachować ) i pokroić

przygotowanie składników cd

Makaron Eli na słodko z dynią, owocami i orzechami
Wyjęte z syropu brzoskwinie pokroić w kostkę.

Brzoskwinie wyjąć z syropu ( syrop zachować ) i pokroić w kostkę.

przygotowanie składników cd

Makaron Eli na słodko z dynią, owocami i orzechami
Po usunięciu gniazd nasiennych pokroić jabłka w kostkę.

Jabłka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić jabłka na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Jabłka ze skórką pokroić w kostkę.

przygotowanie orzechów

Makaron Eli na słodko z dynią, owocami i orzechami

Łuskane orzechy włoskie połamać. Na dużej patelni roztopić masło z miodem. Dodać orzechy i chwilę smażyć.

Gotowe orzechy wyjąć łyżką cedzakową na miskę.

przygotowanie potrawy

Makaron Eli na słodko z dynią, owocami i orzechami

Na syropie maślano miodowym pozostałym po orzechach obsmażyć dynię.

przygotowanie potrawy cd

Makaron Eli na słodko z dynią, owocami i orzechami

Do dyni dodać pokrojony ananas.

przygotowanie potrawy cd

Makaron Eli na słodko z dynią, owocami i orzechami

Do obsmażonych składników dodać jabłka i chwilę smażyć razem. Na koniec dodać brzoskwinie.

Odlać 100 ml syropu, resztę wlać do owoców z dynią. Wycisnąć sok z cytryny i wlać do owoców. Dodać pokrojone brzoskwinie.

Przyprawić potrawę imbirem. Do pozostawionego syropu dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, wlać do owoców i zagotować.

Makaron ugotować w osolonym wrzątku i odcedzić. Na talerzach rozłożyć makaron i na wierzchu rozłożyć owoce z dynią.

Smacznego!