motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Placki z cebulą i czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem smażonej cebulki i czosnku. Placki można podawać z cukrem lub sosem.

Placki z cebulą i czosnkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki z cebulą i czosnkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Placki z cebulą i czosnkiem
Cebulkę obieramy. Tak samo robimy z czosnkiem. Obrane ziemniaki myjemy. Czosnek i cebulkę kroimy drobno. Ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki. Przygotowane ziemniaki mielimy maszynką do mięsa. Do zmielonych ziemniaków dodajemy jajko. Następnie mąkę. Pieprz do smaku. Pokrojoną cebulkę z czosnkiem rumienimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy ziarenka smaku. Zarumienioną cebulkę z czosnkiem dodajemy do ziemniaków. Wszystko dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy placki. Przekładamy na drugą stronę i smażymy na rumiano.
Placki z cebulą i czosnkiem
Etap 1 Obrane ziemniaki mielimy przez maszynkę
Placki z cebulą i czosnkiem
Etap 2 Do ziemniaków dodajemy jajko i mąkę
Placki z cebulą i czosnkiem
Etap 3 Następnie dodajemy zarumienioną cebulkę z czosnkiem
Placki z cebulą i czosnkiem
Etap 4 Pieczemy z dwóch stron na rumiano