karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 217]

Placki z gyrosem i sosem czosnkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Tradycyjne placki z ziemniaków z dodatkiem kurczaka i sosu czosnkowego smakują niebiańsko!

Placki z gyrosem i sosem czosnkowym

Składniki:

Placki z gyrosem i sosem czosnkowym

 

 

  • Gyros:
  • 1 pierś z kurczaka podwójna
  • 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • 3-4 małe cebulki np. szalotki (lub 1 duża)
  • szczypta lubczyku
  • szczypta curry
  • szczypta ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • odrobina oliwy do smażenia
  • 3 łyżeczki śmietany

 

  • Sos czosnkowy:
  • ok. 2 łyżeczek śmietany 12%
  • ok. 2-3 łyżeczek majonezu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, odrobina pieprzu

Sposób przygotowania:

Placki z gyrosem i sosem czosnkowym
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odsączyć na sitku. Nie mogą być jednak całkiem wysuszone – odsączamy ok. 2-3 minut. Następnie przekładamy je do naczynia. Odsączony sok wylewamy, zostawiając skrobię z dna, którą dodajemy do ziemniaków. Następnie obieramy cebulę i drobno szatkujemy, dodajemy do ziemniaków. Wbijamy również jajka, wsypujemy, przyprawę do ziemniaków, tymianek, majeranek, lubczyk i przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane kładziemy po 1-2 łyżce na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor. W trakcie smażenia ziemniaki będą puszczały jeszcze sok,
wówczas stopniowo dosypujemy bułkę tartą, jednak nie za dużo, w zależności od nadmiaru płynu. Tak przygotowane kładziemy po 1-2 łyżce na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor. Tak usmażone placki odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Fileta myjemy i kroimy w kostkę wielkości winogrona. Dosypujemy do niego przyprawy: lubczyk przyprawę do gyrosa, zioła prowansalskie, curry, sól i pieprz. Mieszamy. Wrzucamy na lekko rozgrzaną na patelni oliwę, przykrywamy i na najmniejszym ogniu smażymy, mieszając co pewien czas. W tym czasie obieramy cebulę, szatkujemy i wrzucamy do mięsa. Mieszamy, smażymy jeszcze przez jakiś czas. Po zdjęciu z ognia dodajemy śmietanę i mieszamy. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy.
Składniki na sos łączymy, delikatnie solimy i pieprzymy. Podajemy placki z gyrosem na ciepło i robimy kleksa z sosu. Smacznego