Sposób przygotowania:
Placki z gyrosem i sosem czosnkowym
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odsączyć na sitku. Nie mogą być jednak całkiem wysuszone – odsączamy ok. 2-3 minut. Następnie przekładamy je do naczynia. Odsączony sok wylewamy, zostawiając skrobię z dna, którą dodajemy do ziemniaków. Następnie obieramy cebulę i drobno szatkujemy, dodajemy do ziemniaków. Wbijamy również jajka, wsypujemy, przyprawę do ziemniaków, tymianek, majeranek, lubczyk i przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane kładziemy po 1-2 łyżce na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor. W trakcie smażenia ziemniaki będą puszczały jeszcze sok,
wówczas stopniowo dosypujemy bułkę tartą, jednak nie za dużo, w zależności od nadmiaru płynu. Tak przygotowane kładziemy po 1-2 łyżce na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor. Tak usmażone placki odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Fileta myjemy i kroimy w kostkę wielkości winogrona. Dosypujemy do niego przyprawy: lubczyk przyprawę do gyrosa, zioła prowansalskie, curry, sól i pieprz. Mieszamy. Wrzucamy na lekko rozgrzaną na patelni oliwę, przykrywamy i na najmniejszym ogniu smażymy, mieszając co pewien czas. W tym czasie obieramy cebulę, szatkujemy i wrzucamy do mięsa. Mieszamy, smażymy jeszcze przez jakiś czas. Po zdjęciu z ognia dodajemy śmietanę i mieszamy. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy.
Składniki na sos łączymy, delikatnie solimy i pieprzymy. Podajemy placki z gyrosem na ciepło i robimy kleksa z sosu. Smacznego
wówczas stopniowo dosypujemy bułkę tartą, jednak nie za dużo, w zależności od nadmiaru płynu. Tak przygotowane kładziemy po 1-2 łyżce na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor. Tak usmażone placki odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Fileta myjemy i kroimy w kostkę wielkości winogrona. Dosypujemy do niego przyprawy: lubczyk przyprawę do gyrosa, zioła prowansalskie, curry, sól i pieprz. Mieszamy. Wrzucamy na lekko rozgrzaną na patelni oliwę, przykrywamy i na najmniejszym ogniu smażymy, mieszając co pewien czas. W tym czasie obieramy cebulę, szatkujemy i wrzucamy do mięsa. Mieszamy, smażymy jeszcze przez jakiś czas. Po zdjęciu z ognia dodajemy śmietanę i mieszamy. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy.
Składniki na sos łączymy, delikatnie solimy i pieprzymy. Podajemy placki z gyrosem na ciepło i robimy kleksa z sosu. Smacznego
Barbara Malafouris
Sarenka