WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1712]

Uszka z soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Uszka z ugotowaną zieloną soczewicą z dodatkiem kaszy jęczmiennej i przypraw. Mogą stanowić dodatek do zupy, sałatki lub stanowić samodzielne danie.

Uszka z soczewicą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Uszka z soczewicą

Ciasto na uszka

Farsz

Sposób przygotowania:

Uszka z soczewicą

Farsz

Soczewicę wsypać do garnka i zalać ok. 1 szklanką wody. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem i gotować do miękkości.

Jeśli cała woda się wchłonie a soczewica i kasza będą twarde to dolewać po odrobinie.

Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju, dodać do soczewicy. Zmielić w maszynce do mielenia. Doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać.

Kaszę ugotować według wskazówek na opakowaniu i dodać do farszu. Wymieszać.

Ciasto

Wodę zagotować. Do gorącej wody dodać masło i mieszać do rozpuszczenia. Mąkę i sól wsypać do miski. Powoli wlewać wodę z masłem cały czas mieszając łyżką. Następnie zagnieść ciasto ręką.

Ciasto podzielić na kawałki. Każdy wałkować na cienki placek i wykrawać z niego foremką lub kieliszkiem małe kółka. Na każdym placuszku kłaść porcję farszu i zlepiać jak pieroga. Na koniec obydwa końce zlepiać ze sobą tworząc uszko.

Uszka wrzucić na gotującą się i osoloną wodę i gotować ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyłożyć na półmisek.

Podawać jako dodatek do zupy, sałatki, innego dania lub samodzielnie np. przesmażone na maśle ze skwarkami.

Uszka z soczewicą
Porcja ugotowanych uszek wyjęta na półmisek
Uszka z soczewicą
Uszka z soczewicą w trakcie lepienia odkładane na deskę oprószoną mąką
Uszka z soczewicą
Pocja farszu nałożona na wykrojony krążek ciasta
Uszka z soczewicą
Cebulka dodana do ugotowanej zielonej soczewicy