Sposób przygotowania:
Uszka z soczewicąFarsz
Soczewicę wsypać do garnka i zalać ok. 1 szklanką wody. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem i gotować do miękkości.
Jeśli cała woda się wchłonie a soczewica i kasza będą twarde to dolewać po odrobinie.
Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju, dodać do soczewicy. Zmielić w maszynce do mielenia. Doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać.
Kaszę ugotować według wskazówek na opakowaniu i dodać do farszu. Wymieszać.
Ciasto
Wodę zagotować. Do gorącej wody dodać masło i mieszać do rozpuszczenia. Mąkę i sól wsypać do miski. Powoli wlewać wodę z masłem cały czas mieszając łyżką. Następnie zagnieść ciasto ręką.
Ciasto podzielić na kawałki. Każdy wałkować na cienki placek i wykrawać z niego foremką lub kieliszkiem małe kółka. Na każdym placuszku kłaść porcję farszu i zlepiać jak pieroga. Na koniec obydwa końce zlepiać ze sobą tworząc uszko.
Uszka wrzucić na gotującą się i osoloną wodę i gotować ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyłożyć na półmisek.
Podawać jako dodatek do zupy, sałatki, innego dania lub samodzielnie np. przesmażone na maśle ze skwarkami.