Sposób przygotowania:
Czulent - żydowska potrawa jednogarnkowa
Tradycyjny czulent przygotowuje się układając składniki warstwami. Ja postanowiłam jednak wszystko przemieszać, aby wszystkie smaki przenikały się idealnie.
W szerokim dużym garnku połączyć ziemniaki pokrojone w duże kawałki, pęczak jęczmienny, pokrojoną w dowolne kawałki paprykę, marchewkę, cebulę i pieczarki. Dodać dość grubo posiekany czosnek i zielenię. Dołożyć tłuste mięso pokrojone w średnią kostkę oraz przyprawy. Wszystko zalać gorącym bulionem.
Garnek nakryć i postawić na dużym palniku, po czym doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 250℃ i wstawić garnek. Po 30 minutach zmniejszyć temp. do 150℃ i ogrzewać około 4 godziny.
Ja przygotowuję potrawę wieczorem, nastawiam termostat na odpowiedni czas i piekarnik w nocy automatycznie wyłącza się. Garnek zostaje w nagrzanym piekarniku do rana, a składniki w tym czasie wchłaniają nadmiar płynu.
W szerokim dużym garnku połączyć ziemniaki pokrojone w duże kawałki, pęczak jęczmienny, pokrojoną w dowolne kawałki paprykę, marchewkę, cebulę i pieczarki. Dodać dość grubo posiekany czosnek i zielenię. Dołożyć tłuste mięso pokrojone w średnią kostkę oraz przyprawy. Wszystko zalać gorącym bulionem.
Garnek nakryć i postawić na dużym palniku, po czym doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 250℃ i wstawić garnek. Po 30 minutach zmniejszyć temp. do 150℃ i ogrzewać około 4 godziny.
Ja przygotowuję potrawę wieczorem, nastawiam termostat na odpowiedni czas i piekarnik w nocy automatycznie wyłącza się. Garnek zostaje w nagrzanym piekarniku do rana, a składniki w tym czasie wchłaniają nadmiar płynu.