Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Czulent - żydowska potrawa jednogarnkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczna tradycyjna żydowska potrawa jednogarnkowa, która idealnie syci i rozgrzewa. Jest świetna na jesienno-zimowe posiłki.

Czulent - żydowska potrawa jednogarnkowa Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Czulent - żydowska potrawa jednogarnkowa

 

Sposób przygotowania:

Czulent - żydowska potrawa jednogarnkowa
Tradycyjny czulent przygotowuje się układając składniki warstwami. Ja postanowiłam jednak wszystko przemieszać, aby wszystkie smaki przenikały się idealnie. 

W szerokim dużym garnku połączyć ziemniaki pokrojone w duże kawałki, pęczak jęczmienny, pokrojoną w dowolne kawałki paprykę, marchewkę, cebulę i pieczarki. Dodać dość grubo posiekany czosnek i zielenię. Dołożyć tłuste mięso pokrojone w średnią kostkę oraz przyprawy. Wszystko zalać gorącym bulionem. 

Garnek nakryć i postawić na dużym palniku, po czym doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut.

W tym czasie rozgrzać piekarnik do 250℃ i wstawić garnek. Po 30 minutach zmniejszyć temp. do 150℃ i ogrzewać około 4 godziny. 

Ja przygotowuję potrawę wieczorem, nastawiam termostat na odpowiedni czas i piekarnik w nocy automatycznie wyłącza się. Garnek zostaje w nagrzanym piekarniku do rana, a składniki w tym czasie wchłaniają nadmiar płynu.
Czulent - żydowska potrawa jednogarnkowa
W dużym garnku połączyć ziemniaki, mięso i pęczak.
Czulent - żydowska potrawa jednogarnkowa
Dodać pokrojone w kostkę cebule i papryki.
Czulent - żydowska potrawa jednogarnkowa
Dosypać fasolę jaś i pokrojone pieczarki.
Czulent - żydowska potrawa jednogarnkowa
Składniki czulentu dobrze przyprawić do smaku.
Czulent - żydowska potrawa jednogarnkowa
Wszystko zalać gorącym bulionem i wymieszać.