migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Zupa krem z pomarańczowych warzyw

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

W garnku wylądowały warzywa w tym kolorze pomarańczowym - bataty, marchewka i dynia. Warzywa te mają słodki posmak (szczególnie bataty) więc można zupkę przygotować zarówno w wersji bardziej słodkiej jak i ostrej.

Zupa krem z pomarańczowych warzyw Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa krem z pomarańczowych warzyw

 

  • 650 g batatów
  • 300 g marchewki
  • 400 g dyni
  • ok 1,5 l bulionu, u mnie drobiowy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka czubrycy czerwonej
  • ostra papryka
  • pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Zupa krem z pomarańczowych warzyw
Podane wyżej ilości warzyw dotyczą warzyw już obranych. Bataty i dynię pokroić w kostkę. Marchewkę pokroić w plastry lub pół plastry. Bulion wlać do garnka i zagotować.

Gdy się zagotuje wrzucić pokrojone warzywa. Dodać tymianek i czubrycę, ostrą paprykę i pieprz wedle smaku.

Gotować aż warzywa będą miękkie. Następnie garnek zestawić z ognia. Zupę zmiksować na krem, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku jak potrzeba i jeszcze raz zmiksować.

Zupa jest dosyć gęsta więc jeśli takiej nie lubicie można dolać bulionu. Gotową zupkę podałam z grzankami i prażonym słonecznikiem, jak ktoś lubi można też do gorącej zupy dodać trochę sera pleśniowego.
Zupa krem z pomarańczowych warzyw
Obrane bataty i dynię pokroić w kostkę.
Zupa krem z pomarańczowych warzyw
Marchewkę pokroić w plastry lub pół plastry.
Zupa krem z pomarańczowych warzyw
Bulion wlać do garnka i zagotować. Gdy się zagotuje wrzucić pokrojone warzywa. Dodać tymianek i czubrycę, ostrą paprykę i pieprz wedle smaku. Gotować aż warzywa będą miękkie. Następnie garnek zestawić z ognia. Zupę zmiksować na krem, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku jak potrzeba i jeszcze raz zmiksować.