kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Pulpeciki w sosie cukiniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pulpeciki w warzywnym sosie. Szybkie i proste w przygotowaniu danie obiadowe. Smaczne i sycące - można je podać z ziemniakami, kaszą lub makaronem.

Pulpeciki w sosie cukiniowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpeciki w sosie cukiniowym

Na pulpeciki :

Na sos :

Sposób przygotowania:

Pulpeciki w sosie cukiniowym
Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Warzywa i natkę pietruszki myjemy i osuszamy. Marchew i cukinię kroimy w kostkę. Natkę pietruszki kroimy na drobno.
Do miski wkładamy wszystkie składniki na pulpeciki i wyrabiamy masę, formujemy pulpety i wkładamy do gotującej się wody.
W międzyczasie pokrojone warzywa na sos przesmażamy na rozgrzanym oleju i dokładamy do garnka z pulpecikami, gotujemy do miękkości warzyw. W zimnej wodzie rozprowadzamy mąkę. Gdy warzywa są miękkie dokładamy koncentrat pomidorowy i przyprawy, zagotowujemy.
Na samym końcu wlewamy wodę z mąką i ponownie zagotowujemy.
Pulpeciki w sosie cukiniowym
Obraną cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę, natkę na drobną.
Pulpeciki w sosie cukiniowym
Składniki na pulpeciki wkładamy do miski i mieszamy.
Pulpeciki w sosie cukiniowym
Umytą i osuszoną cukinię kroimy w kosteczkę.
Pulpeciki w sosie cukiniowym
Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojone warzywa.