Sposób przygotowania:
Placki z cukinii z fetą1.
Cukinie opłukać, zetrzeć na dużych oczkach tarki, posolić i odstawić na 30 minut.
2.
Po tym czasie dokładnie odcisnąć z soku, dodać drobniutko posiekaną, lub najlepiej startą cebulę, pokrojony w kostkę ser, natkę pietruszki i szczypiorek, lekko wymieszać.
3.
Dodać jajka, mąkę i pieprz do smaku. Ponownie delikatnie wymieszać. Jeśli mąki będzie za mało, dodać jeszcze troszkę.
4.
Łyżką nakładać porcje masy na niewielką ilość rozgrzanego oleju i smażyć z obu stron na rumiano.
5.
Na papierowym ręczniku osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Podawać świeżo przygotowane z jogurtowym sosem - u mnie jogurt grecki z morską solą ziołową, kolorowym pieprzem i odrobiną czosnku.