edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Placki z cukinii z fetą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Placki są mięciutkie i delikatne, a nie chrupiące jak te z ziemniaków. Najlepiej smakują bezpośrednio po przygotowaniu.

Placki z cukinii z fetą

Składniki:

Placki z cukinii z fetą

 

  • 3 cukinie z miękką skórką (ok. 75 dag)
  • sól
  • cebula cukrowa lub szalotka
  • 18 dag sera typu feta
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • garść posiekanego cienkiego szczypiorku
  • świeżo zmielony pieprz
  • 3 duże jajka
  • ok. 8 dag mąki pszennej - u mnie pełnoziarnista
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki z cukinii z fetą

1.

Placki z cukinii z fetą
Utartą cukinię lekko posolić i odstawić aby puściła sok.

Cukinie opłukać, zetrzeć na dużych oczkach tarki, posolić i odstawić na 30 minut.

2.

Placki z cukinii z fetą
Cebulę można zetrzec na drobnych oczkach tarki, będzie mniej wyczuwalna w delikatnych plackach.

Po tym czasie dokładnie odcisnąć z soku, dodać drobniutko posiekaną, lub najlepiej startą cebulę, pokrojony w kostkę ser, natkę pietruszki i szczypiorek, lekko wymieszać.

3.

Placki z cukinii z fetą
Ilość dodanej mąki zależy od ilości i stopnia odciśnięcia cukinii. W razie potrzeby dodać jej nieco więcej.

Dodać jajka, mąkę i pieprz do smaku. Ponownie delikatnie wymieszać. Jeśli mąki będzie za mało, dodać jeszcze troszkę.

4.

Placki z cukinii z fetą
Na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu formować łyżką niewielkie placki.

Łyżką nakładać porcje masy na niewielką ilość rozgrzanego oleju i smażyć z obu stron na rumiano.

5.

Placki z cukinii z fetą
Usmażone placki odkładać na papierowy ręcznik kuchenny.

Na papierowym ręczniku osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Podawać świeżo przygotowane z jogurtowym sosem - u mnie jogurt grecki z morską solą ziołową, kolorowym pieprzem i odrobiną czosnku.