Sposób przygotowania:
"Racuchy" ziemniaczaneETAP 1:
Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i zetrzeć na tarce na małych oczkach. Przełożyć na kilka minut na gęste sitko żeby spłynął nadmiar soku. Następnie przełożyć do miski. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce na tych samych oczkach. Dodać do ziemniaków. Wbić jajko, wsypać mąkę i przyprawy: sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dobrze wszystko wymieszać.
Na patelni rozgrzać trochę oleju i wyłożyć partie ciasta tworząc placki. Należy robić cienkie placki by usmażyły się na chrupko. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Zdejmować na talerz przykryty ręcznikiem papierowym by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Podawać np. ze śmietaną.