WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

"Racuchy" ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Racuchy czyli placki ziemniaczane z tartych ziemniaków i cebuli, wymieszane z mąką, jajkiem i przyprawami. Smażone na patelni.

"Racuchy" ziemniaczane

Składniki:

"Racuchy" ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

"Racuchy" ziemniaczane

ETAP 1:

Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i zetrzeć na tarce na małych oczkach. Przełożyć na kilka minut na gęste sitko żeby spłynął nadmiar soku. Następnie przełożyć do miski. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce na tych samych oczkach. Dodać do ziemniaków. Wbić jajko, wsypać mąkę i przyprawy: sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dobrze wszystko wymieszać.

Na patelni rozgrzać trochę oleju i wyłożyć partie ciasta tworząc placki. Należy robić cienkie placki by usmażyły się na chrupko. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Zdejmować na talerz przykryty ręcznikiem papierowym by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Podawać np. ze śmietaną.