BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Makaron z sosem pieczarkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam smaczne danie, połączenie makaronu z pysznym sosem pieczarkowym z śmietaną. Danie bardzo smaczne, pożywne i szybkie.

Makaron z sosem pieczarkowym

Składniki:

Makaron z sosem pieczarkowym

 

  • Makaron wstążki 250 g,
  • Pieczarki 400 g,
  • cebule 1 szt,
  • mąka 3 -4 łyżki,
  • śmietana 18 proc 1/2 kubka,
  • ząbki czosnku 2 ząbki,
  • oliwa 2 - 3 łyżki,
  • bulion 3/4 szklanki,
  • sól do smaku,
  • czarny pieprz mielony do smaku,
  • Kucharek - uniwersalna do smaku,
  • pietruszka zielona 1/2 pęczka,

Sposób przygotowania:

Makaron z sosem pieczarkowym
Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.

Sos pieczarkowy ze śmietaną:

Pieczarki obrać, opłukać, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać oliwę dodać pokrojone pieczarki i podsmażyć. Pieczarki przełożyć do wiekszego garnka , a na tym samym oleju podsmażyć obraną i pokrojoną w kostkę cebule. Cebule połączyć z pieczarkami wymieszać i dusić do 20 minut doprawiając do smaku solą, pieprz oraz dodając bulion. Pod koniec dodać czosnek drobno posiekany, przyprawić przyprawą uniwersalną, a także dodać odrobinę posiekanej natki pietruszki.

Zagęścić sos:

Rozmieszać dokładnie mąkę z wodą, mieszając dodawać stopniowo do gotującego sie sosu, gotować jeszcze parę minut, zabielić kwaśną śmietaną.

Śmietanę najpierw zahartować;

1/2 szklanki gorącego sosu zmieszać ze śmietaną w celu zahartowania, następnie połączyć mieszaninę z całym sosem.

Ugotowany makaron polać sosem.