kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 749]

Pieczone jabłka z kozim serem, bakaliami i miodem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszne pieczone jabłka. Farsz przygotowałam na bazie serka koziego z dodatkiem rodzynek, żurawiny, migdałów i miodu. Polecam na deser lub podwieczorek.

Pieczone jabłka z kozim serem, bakaliami i miodem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone jabłka z kozim serem, bakaliami i miodem

 

Sposób przygotowania:

Pieczone jabłka z kozim serem, bakaliami i miodem
Żurawinę i rodzynki wkładamy do kubka i wlewamy gorącą wodą, odstawiamy do przestudzenia. Migdały kroimy w kosteczkę.

Jabłka myjemy i wycieramy ściereczką. Odkrajamy część od strony ogonka i łyżeczką wydrążamy środki, skrapiamy sokiem z cytryny. Bakalie odsączamy z wody. Do miseczki przekładamy składniki farszu i mieszamy. Farsz wkładamy do wydrążonych jabłek ( lekko ugniatamy ), przykrywamy odkrojoną częścią i zawijamy w folię aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Czas pieczenia zależy od odmiany jabłek.
Pieczone jabłka z kozim serem, bakaliami i miodem
Migdały przekładamy na deskę i kroimy w kosteczkę.
Pieczone jabłka z kozim serem, bakaliami i miodem
Z umytych jabłek wydrążamy łyżeczką środki.
Pieczone jabłka z kozim serem, bakaliami i miodem
Farsz wkładamy do miski i mieszamy z miodem.
Pieczone jabłka z kozim serem, bakaliami i miodem
Gotowym farszem napełniamy wydrążone jabłka.