Sposób przygotowania:
Placuszki dyniowo-pieczarkowePrzygotowanie dyni
Dynie obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Przygotowanie szalotki
Szalotkę (bądź cebulę czerwoną) kroimy w piórka i szklimy na maśle.
Smażenie
Do szalotki dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki. solimy i smażymy 10 minut.
Łączenie składników
Łączymy ze sobą dynię, pieczarki z szalotką. Dodajemy koper, pieprz, solimy do smaku.
Smażenie
Do masy wybijamy jajka, dodajemy mąkę, bułkę tartą. Porcje masy wykładamy na rozgrzany olej i smażymy placuszki. Następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Przygotowanie farszu
Ogórki, oliwki kroimy w kostkę i odsączamy. Gruszkę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do reszty. Dodajemy też majonez i posiekaną pietruszkę. Mieszamy. Porcje farszu wykładamy na placuszki. Układamy kawałki szynki parmeńskiej. Dekorujemy według uznania.
Magdalena88
Marika-