mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Placki z jajek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne, bezmięsne placuszki z jajek i sera żółtego, przypominające smakiem jajecznicę:)

Placki z jajek Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Placki z jajek

 

  • 4 jajka,
  • 1 łyżka tartej cebuli,
  • 1/3 szklanki mąki,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 15 dag tartego żółtego sera,
  • 1/3 szklanki oliwy lub oleju

 

 

Sposób przygotowania:

Placki z jajek
Ucieram jajka z mąką pszenną, solą i pieprzem, po czym mieszam masę ze startym żółtym serem.Dużą łyżką kładę ciasto na rozgrzany na patelni tłuszcz (np. olej), formując placuszki. Smażę z obu stron na rozgrzanym oleju na patelni na ciemnozłoty kolor. Osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podaję gotowe placuszki z sosem pomidorowym, czosnkowym lub z ketchupem. Podaję na gorąco.
Placki z jajek
Jajka ucieram z mąką, solą i pieprzem, dodaję cebulkę
Placki z jajek
Łyżką kładę ciasto na rozgrzany olej na patelnię i smażę