kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1071]

Gulasz drobiowy z soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczny gulasz. Przygotowany z piersi z kurczaka z dodatkiem czerwonej soczewicy. Polecam.

Gulasz drobiowy z soczewicą  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz drobiowy z soczewicą

 

  • 420 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 1/2 szkl wody
  • 1/2 szkl soczewicy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • zioła prowansalskie do smaku

Sposób przygotowania:

Gulasz drobiowy z soczewicą
Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w sporą kostkę.

Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy.

Na rozgrzanym smalcu przesmażymy cebulę z czosnkiem, dodajemy pokrojone mięso i smażymy razem przez około 10 minut. Przekładamy do garnka i wsypujemy soczewicę. Gotujemy do miękkości.

Na samym końcu wsypujemy przejawy i dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy.
Gulasz drobiowy z soczewicą
Umyte i osuszone mięso kroimy w dużą kostkę.
Gulasz drobiowy z soczewicą
Obraną cebulę i czosnek, kroimy na drobno.
Gulasz drobiowy z soczewicą
Na patelni na rozgrzanym tłuszczu smażymy mięso, cebulę i czosnek.
Gulasz drobiowy z soczewicą
Do gotującego mięsa wsypujemy soczewicę.