Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana z synką i mozzarellą
1. Ziemniaki ugotuj i pokrój w plastry. Cukinię umyj i również pokrój w plasterki, posól i zostaw do czasu aż puści soki.
2. Pomidory pokrój w drobną kosteczkę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz, posiekana świeżą bazylię i oregano, wymieszaj i odstaw.
3. Szynkę pokrój w mala kostkę.
4. Na dno wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego ułóż plastry ziemniaków, posyp gałka muszkatołową, na to posyp połowa szynki, dalej warstwa cukinii i reszta szynki. Teraz wyłóż pomidory, dopraw i obłóż plastrami mozzarelli.
5. Zapiekaj w piekarniku w temp 190 stopni około 25 minut do złotego koloru mozzarelli.
2. Pomidory pokrój w drobną kosteczkę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz, posiekana świeżą bazylię i oregano, wymieszaj i odstaw.
3. Szynkę pokrój w mala kostkę.
4. Na dno wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego ułóż plastry ziemniaków, posyp gałka muszkatołową, na to posyp połowa szynki, dalej warstwa cukinii i reszta szynki. Teraz wyłóż pomidory, dopraw i obłóż plastrami mozzarelli.
5. Zapiekaj w piekarniku w temp 190 stopni około 25 minut do złotego koloru mozzarelli.