Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Placki z płatkami owsianymi/orkiszowymi i jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 350
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To pyszna propozycja na zdrowe śniadanie lub niezbyt skomplikowaną kolację. Przyznam, że razem z córką lubimy je również podjadać nawet w środku dnia.

Placki z płatkami owsianymi/orkiszowymi i jabłkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Placki z płatkami owsianymi/orkiszowymi i jabłkiem

Około 16 sztuk:

  • 1 szklanka płatków owsianych/orkiszowych (nie błyskawicznych; 1 szklanka = 250 ml)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 1 łyżka miodu (płynnego)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jabłko

Sposób przygotowania:

Placki z płatkami owsianymi/orkiszowymi i jabłkiem

Jabłka:

Placki z płatkami owsianymi/orkiszowymi i jabłkiem
Moje jabłko było sporej wielkości i średnio słodkie.

Jabłka pokroić w drobną kostkę.

Masa:

Placki z płatkami owsianymi/orkiszowymi i jabłkiem
Masa na placuszki nie powinna być zbyt rzadka.

Płatki wymieszać z mlekiem i następnie odstawić na około 20-30 minut, aby zrobiły się miększe.
Po tym czasie wbić do nich jajko, dodać kaszę, miód oraz sodę.
Wszystko razem połączyć i na końcu do ciasta wmieszać jabłko.
Całość odstawić na 10 minut.

Smażenie:

Placki z płatkami owsianymi/orkiszowymi i jabłkiem
Ja zazwyczaj placki smażę bez tłuszczu, ale jeśli ciasto przywiera do Waszej patelni to możecie delikatnie ją natłuścić.

Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron.