kasperki2

kasperki2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 255]

Placki z selera

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

pyszne warzywne placuszki

Placki z selera Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki z selera

 

  • 2 selery ( korzeniowe )
  • 4-5 łyżek mąki pszennej typ 450
  • 4 jaja ( całe )
  • 2 cebule
  • 1/2 soku z cytryny
  • pęczek pietruszki/ koperek
  • 1 łyżka mielonej czerwonej papryki
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1 czubata łyżeczka soli

 

Sposób przygotowania:

Placki z selera
Seler obierz i zetrzyj na dużych oczkach. Cebulę również zetrzyj na dużych oczkach. Do tego dodaj wyciśnięty sok z 1/2 cebuli i zamieszaj. Następnie dodaj mąkę, jaja ( całe ) i resztę składników. Natkę pietruszki lub koperku również pokrój i dodaj do ciasta. Wymieszaj dokładnie ( najlepiej ręką ). Na patelni rozgrzej tłuszcz i nakładaj małymi porcjami placuszki. Smaż z obydwu stron na złoty kolor. Podawaj od razu po usmażeniu. Możesz dodać keczup lub sos czosnkowy. Smacznego
Placki z selera
Etap 1 - seler wraz z cebulą zetrzyj na grubych oczkach
Placki z selera
Etap 2 - następnie dodaj pozostałe składniki
Placki z selera
Etap 3 - po dokładnym wymieszaniu zacznij smażyć
Placki z selera
Etap 4 - smaż z obydwu stron na złoty kolor