Sposób przygotowania:
Placki z sosem barbecue.
Porcje dla 4 osób.
Ziemniaki dokładnie umyć.Gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie,około ćwierć łyżeczki soli. Gotujemy do miękkości.Po ugotowaniu odlewamy z wody i czekamy aż ostygną. Po ostygnięciu ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy na pół i mielimy przez maszynkę do mięsa. Do tak zmielonych ziemniaków dosypujemy stopniowo mąki wyrabiając ciasto.Jeśli ciasto jest zbyt lepkie dosypujemy mąki. Wyrobione ciasto formujemy w wałek,zawijamy w folię i schładzamy w lodówce na około pół godziny. W tym czasie możemy przygotować sos. Szklankę przecieru pomidorowego przekładamy do garnuszka dodajemy niepełne pół szklanki cukru brązowego,1 stołową łyżkę musztardy,2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku i 1 łyżeczkę przyprawy grillowej,dolewamy szklankę wody,przyprawiamy szczyptą pieprzu i soli. Całość dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu do odparowania wody,od czasu do czasu mieszając. Wyjmujemy nasze ciasto z lodówki. Blat posypujemy mąką i ponownie ciasto wyrabiamy. Formujemy wałek i kroimy na krążki około 1cm wykrojone krążki delikatnie spłaszczamy. Smażymy na rozgrzanym oleju na małym ogniu,żeby w środku ciasto dobrze się usmażyło. Smażymy z obu stron do zrumienienia placuszków. Wykładamy po parę placuszków na talerz i polewamy je sosem barbecue.
Ziemniaki dokładnie umyć.Gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie,około ćwierć łyżeczki soli. Gotujemy do miękkości.Po ugotowaniu odlewamy z wody i czekamy aż ostygną. Po ostygnięciu ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy na pół i mielimy przez maszynkę do mięsa. Do tak zmielonych ziemniaków dosypujemy stopniowo mąki wyrabiając ciasto.Jeśli ciasto jest zbyt lepkie dosypujemy mąki. Wyrobione ciasto formujemy w wałek,zawijamy w folię i schładzamy w lodówce na około pół godziny. W tym czasie możemy przygotować sos. Szklankę przecieru pomidorowego przekładamy do garnuszka dodajemy niepełne pół szklanki cukru brązowego,1 stołową łyżkę musztardy,2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku i 1 łyżeczkę przyprawy grillowej,dolewamy szklankę wody,przyprawiamy szczyptą pieprzu i soli. Całość dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu do odparowania wody,od czasu do czasu mieszając. Wyjmujemy nasze ciasto z lodówki. Blat posypujemy mąką i ponownie ciasto wyrabiamy. Formujemy wałek i kroimy na krążki około 1cm wykrojone krążki delikatnie spłaszczamy. Smażymy na rozgrzanym oleju na małym ogniu,żeby w środku ciasto dobrze się usmażyło. Smażymy z obu stron do zrumienienia placuszków. Wykładamy po parę placuszków na talerz i polewamy je sosem barbecue.