kupiska

kupiska

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 148]

Placki z sosem barbecue.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przyrządzania placuszków nauczyła mnie babcia.Przygotowanie dania wymaga trochę czasu,ale jest bardzo pyszne również z sosem pieczarkowym.

Placki z  sosem barbecue.

Składniki:

Placki z sosem barbecue.

 

  • składniki na placki:
  • 1kg ziemniaków
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • pół szklanki oleju roślinnego
  • składniki na sos:
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • niepełne pół szklanki brązowego cukru
  • 1 stołowa łyżka musztardy
  • szklanka wody
  • 2 małe łyżeczki papryki wędzonej w proszku
  • 1 mała łyżeczka przyprawy grillowej

Sposób przygotowania:

Placki z sosem barbecue.
Porcje dla 4 osób.
Ziemniaki dokładnie umyć.Gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie,około ćwierć łyżeczki soli. Gotujemy do miękkości.Po ugotowaniu odlewamy z wody i czekamy aż ostygną. Po ostygnięciu ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy na pół i mielimy przez maszynkę do mięsa. Do tak zmielonych ziemniaków dosypujemy stopniowo mąki wyrabiając ciasto.Jeśli ciasto jest zbyt lepkie dosypujemy mąki. Wyrobione ciasto formujemy w wałek,zawijamy w folię i schładzamy w lodówce na około pół godziny. W tym czasie możemy przygotować sos. Szklankę przecieru pomidorowego przekładamy do garnuszka dodajemy niepełne pół szklanki cukru brązowego,1 stołową łyżkę musztardy,2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku i 1 łyżeczkę przyprawy grillowej,dolewamy szklankę wody,przyprawiamy szczyptą pieprzu i soli. Całość dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu do odparowania wody,od czasu do czasu mieszając. Wyjmujemy nasze ciasto z lodówki. Blat posypujemy mąką i ponownie ciasto wyrabiamy. Formujemy wałek i kroimy na krążki około 1cm wykrojone krążki delikatnie spłaszczamy. Smażymy na rozgrzanym oleju na małym ogniu,żeby w środku ciasto dobrze się usmażyło. Smażymy z obu stron do zrumienienia placuszków. Wykładamy po parę placuszków na talerz i polewamy je sosem barbecue.