Sposób przygotowania:
Placki z tartej cukinii na jogurcie naturalnymPlacki z cukinii 1
Cukinię bardzo dokładnie myjemy. Ścieramy na grubych oczkach tarki. Posypujemy solą. Odstawiamy.
Placki z cukinii 2
Cebule obieramy z łupin. Kroimy w drobną kostkę.
Placki z cukinii 3
Natkę pietruszki płuczemy pod bieżącą wodą. Drobno siekamy.
Placki z cukinii 4
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Placki z cukinii 5
Jajka wbijamy do miski.
Placki z cukinii 6
Cukinie dokładnie odciskamy. Łączymy z natką, cebulą i czosnkiem. Jajka łączymy z jogurtem i mąką. Wszystko dokładnie mieszamy.
Placki z cukinii 7
Na gorący tłuszcz wykładamy po dwie łyżki ciasta formując placki. Smażymy na złoto z każdej strony.
Placki z cukinii 8
Składniki sosu mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki. Placki podajemy z tak przygotowanym sosem.
marietta