Sposób przygotowania:
Cukiniowo- szpinakowa zapiekankaETAP 1
Kaszę jaglaną gotujemy na sypko. Gotową pozostawiamy do przestygnięcia.
ETAP 2
Między czasie mięso kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka i przysmażamy na oleju.
ETAP 3
Cebulę kroimy w piórka i przysmażamy na oddzielnej patelni. Do miękkiej dodajemy mrożony szpinak.
ETAP 4
Gdy ten się rozpuści dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i pokrojony w kostkę ser feta. Całość mieszamy i zdejmujemy z ognia.
ETAP 5
W dużej misce łączymy ze sobą kaszę, mięso, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i przygotowane warzywa. Całość mieszamy, doprawiając do smaku.
ETAP 6
Gotową masę wykładamy do przygotowanego naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy plasterki pomidora.
Zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 30 minut w 180°C. Tuż przed końcem posypujemy ją startym serem żółtym. Gdy ten się rozpuści, danie wyjmujemy, posypujemy natką pietruszki i podajemy.
SylaUla