jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Cukiniowo- szpinakowa zapiekanka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zapiekanki to sposób na szybki i pyszny obiad. Co w nich lubię? To, że możemy dodać do nich dowolne składniki, a efekt zawsze zachwyca. Przygotowane na bazie kaszy, ziemniaków czy makaronu pozwalają na dodanie dowolnych warzyw.

Cukiniowo- szpinakowa zapiekanka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukiniowo- szpinakowa zapiekanka

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki kaszy jaglanej,
  • 1 podwójny filet z kurczaka,
  • 450 gram mrożonego szpinaku,
  • 1 cukinia,
  • 50 gram sera feta,
  • 1 cebula,
  • Pęczek natki pietruszki,
  • 2 pomidory,
  • Około 50 gram sera żółtego
  • Przyprawa do kurczaka,
  • Sól, pieprz, papryka ostra do smaku,
  • Olej,

Sposób przygotowania:

Cukiniowo- szpinakowa zapiekanka

ETAP 1

Cukiniowo- szpinakowa zapiekanka
Ugotowaną na sypko kaszę delikatnie studzimy

Kaszę jaglaną gotujemy na sypko. Gotową pozostawiamy do przestygnięcia.

ETAP 2

Cukiniowo- szpinakowa zapiekanka
Przyprawione mięso przysmażamy

Między czasie mięso kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka i przysmażamy na oleju.

ETAP 3

Cukiniowo- szpinakowa zapiekanka
Do szklistej cebuli dodajemy szpinak

Cebulę kroimy w piórka i przysmażamy na oddzielnej patelni. Do miękkiej dodajemy mrożony szpinak.

ETAP 4

Cukiniowo- szpinakowa zapiekanka
Do szpinaku dodajemy ser feta i cukinię

Gdy ten się rozpuści dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i pokrojony w kostkę ser feta. Całość mieszamy i zdejmujemy z ognia.

ETAP 5

Cukiniowo- szpinakowa zapiekanka
Łączymy ze sobą przygotowane składniki zapiekanki

W dużej misce łączymy ze sobą kaszę, mięso, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i przygotowane warzywa. Całość mieszamy, doprawiając do smaku.

ETAP 6

Cukiniowo- szpinakowa zapiekanka
Naczynie żaroodporne wypełniamy przygotowaną masą

Gotową masę wykładamy do przygotowanego naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy plasterki pomidora.
Zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 30 minut w 180°C. Tuż przed końcem posypujemy ją startym serem żółtym. Gdy ten się rozpuści, danie wyjmujemy, posypujemy natką pietruszki i podajemy.