nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Placki z tartymi jabłkami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybkie i smaczne placki. Cukier puder zachęca do zjedzenia dzieci, dlatego też raz na jakiś czas przygotowuję placki dla mojego synka.

Placki z tartymi jabłkami.

Składniki:

Placki z tartymi jabłkami.

 

  • 2 jajka
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szkl. mleka
  • 1 szkl. wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 2 1/2 szkl. mąki
  • 2-3 jabłka
  • + olej do smażenia
  • + cukier puder do obsypania

Sposób przygotowania:

Placki z tartymi jabłkami.
1. Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy z cukrami. Dodajemy mleko i wodę, łączymy. Wsypujemy proszek do pieczenia i mąkę, dokładnie roztrzepujemy by uniknąć grudek. 2. Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki, dodajemy do ciasta i całość mieszamy. 3. Na patelni rozgrzewamy olej, następnie łyżką kładziemy placuszki i smażymy na złoty kolor z dwóch stron. 4. Po zdjęciu można ułożyć je na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 5. Placuszki układamy na talerzyku i posypujemy cukrem pudrem.