Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Proste i smaczne placki z jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Placki z jabłkami i cynamonem, które są najsmaczniejsze na ciepło zaraz po usmażeniu. Podawać z dżemem lub dowolnym sosem owocowym.

Proste i smaczne placki z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Proste i smaczne placki z jabłkami

 

  • mąka pszenna - 2 szklanki (poj. szkl.. 250ml),
  • mleko 3,2% - 2 szklanki,
  • jaja - 2,
  • cukier - 3 łyżki,
  • jabłka - 4 duże, najlepiej winne,
  • cynamon - łyżeczka,
  • cukier waniliowy - łyżeczka,
  • aromat waniliowy - kilka kropel,
  • olej do smażenia,
  • dżem - u mnie wiśniowy,
  • proszek do pieczenia lub soda - 1/2 łyżeczki,
  • ew. cukier puder.

Sposób przygotowania:

Proste i smaczne placki z jabłkami
Jaja roztrzepać widelcem i połączyć z mlekiem. Mąkę przesiać i dokładnie wymieszać z jajami, cukrem i mlekiem. Jabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki i połączyć z ciastem. Dodać cynamon, cukier waniliowy i aromat. Odstawić ciasto na 10 minut aby odpoczęło. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i dużą chochlą wlewać ciasto. Smazyc placki krótko z obu stron. Podawać bezpośrednio po usmażeniu z dodatkiem dżemu lub sosu owocowego. Można również posypać je cukrem pudrem, zamiast dżemu.
Proste i smaczne placki z jabłkami
Jaja roztrzepać widelcem i połączyć z mlekiem.
Proste i smaczne placki z jabłkami
Mąkę przesiać i dokładnie wymieszać z jajami, cukrem i mlekiem.
Proste i smaczne placki z jabłkami
Jabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki i połączyć z ciastem.
Proste i smaczne placki z jabłkami
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i dużą chochlą wlewać ciasto. Smazyc placki krótko z obu stron. Podawać bezpośrednio po usmażeniu