Sposób przygotowania:
Zdrowe placki z jabłkami
Gotujemy kaszę jaglaną 20 minut na wolnym ogniu we wrzątku w ilości wody dwa razy większej niż kaszy (woda powinna wchłonąć się całkowicie). Mleko owsiane lub inne mleko roślinne gotujemy dodając dwa pokrojone daktyle. Trzymamy na ogniu kilka minut. Jabłka obieramy ze skórki. Wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do wysokiego pojemnika wsypujemy 2 czybate łyżki stołowe ugotowanej kaszy jaglanej zalewamy gorącym mlekiem owsianym z daktylami. Dodajemy dwa jajka przepiórcze (zamiast jajek można dodać łyżkę skrobi kukurydzianej wymieszaną z pół łyżki mielonego siemienia lnianego). Wszystkie składniki dokładnie miksujemy w blenderze na gładką masę dodając łyżeczkę oleju słonecznikowego jeśli będziemy smażyć placki bez tłuszczu. Dodajemy starte jabłka i mieszamy. Na patelni smażymy na złoto niewielkie placki (jeśli nie dodaliśmy oleju do placków, to smażymy je teraz na oleju). Usmażone placki możemy posypać mielonym cynamonem. Podajemy na ciepło lub ostudzone w każdej wersji są wyjątkowo pyszne.