ilonkowy

ilonkowy

Szef Kuchni
[Przepisów: 60]

Placki ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepis stary jak świat. Takie placki super smakują z mięsnym gulaszem:)

Placki ziemniaczane

Składniki:

Placki ziemniaczane

 

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane
Ziemniaki i cebulę obrać i umyć. Zetrzeć na tarce i położyć na sitku. Wodę odlać, a pozostałą na dnie miski skrobię dodać do startych ziemniaków. Do masy ziemniaczanej dodać oba rodzaje mąki, jajka, sól i pieprz do smaku. Wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej i kłaść łyżką masę (2 łyżki na 1 placek). Smażyć z dwóch stron na złoty kolor.