kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 841]

Placki ziemniaczane

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Placki ziemniaczane zna każdy a lubi większość. Są one bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymagają skomplikowanych składników. Pewnie dlatego często pojawiały się i nadal pojawiają na naszych stołach.

Placki ziemniaczane

Składniki:

Placki ziemniaczane

podstawowe

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane
Ziemniaki, cebule i opcjonalnie czosnek obieramy i przepuszczamy przez sokowirówkę. Powstały sok z ziemniaków pozostawiamy do opadnięcia. Płyn wylewamy a powstałą na dnie naczynia mączkę ziemniaczaną łączymy z ziemniakami i jajkiem. Wyrabiamy do dokładnego połączenia składników. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

W zależności od ziemniaków i efektywności Waszej sokowirówki dodatek mąki pszennej może być niekonieczny, i tak jest najlepiej. W razie konieczności dodajemy tyle aby uzyskać odpowiednią konsystencję.

Jeśli nie dysponujecie sokowirówką możecie zetrzeć ziemniaki na tarce o małych oczkach i bardzo dobrze odcisnąć do garnka a następnie pozostawić do sedymentacji, zlać płyn i dodać wytworzoną mączkę ziemniaczaną.

Smażymy na oleju na rozgrzanej patelni pilnując aby tłuszcz w niewielkiej ilości był cały czas na patelni (smażenie placków ziemniaczanych bez tłuszczu po prostu się nie udaje ). Serwujemy wg gustu z cukrem, śmietaną, gulaszem, sosem lub jak tylko lubicie.