Tusia893

Tusia893

Szef Kuchni
[Przepisów: 44]

Placki ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne plendze ziemniaczane z malinami i bita śmietaną

Placki ziemniaczane Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placki ziemniaczane

 

  • dużych ziemniaków, 3 łyżki mąki, 1 cebula, 1 jajko, pieprz i sól, olej do smażenia
  • Dodatkowo: kremówka 30%, 0,5 kg malin

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane
Przygotowujemy miskę, do miski bezpośrednio trzemy na tarce o małych oczkach ziemniaki, odlewany sok jeżeli powstanie. Również cebulkę należy zetrzeć na tarce bezpośrednio do ziemniaków. Następnie do startych ziemniaków dodajemy mąkę, mieszamy, potem jajko oraz pieprz i sól. Wszytko dokładnie razem mieszamy i powstaje geste ciasto. W tym momencie należy ubić bita śmietanę i umyć maliny. Placuszki smażymy na dość głębokim tłuszczu, najlepiej dwa na patelni. Ja odsączam troszkę, kładąc je bezpośrednio po usmażeniu na ręcznik papierowy. Gdy placki już gotowe, wystarczy nałożyć bitej śmietany i malin. Smacznego!
Placki ziemniaczane
ciasto: starte ziemniaki, cebulka, mąka, jajko, sól oraz pieprz
Placki ziemniaczane
terez smazymy placki na głębokim tłuszczu, najlepiej małe porcje
Placki ziemniaczane
już usmazone placki ziemniaczane, które odsaczam na ręcznikupapierowym