kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Placki ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo chrupiące i pyszne placki dla każdego

Placki ziemniaczane

Składniki:

Placki ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane
Około 1 kg ziemniaków obieramy i trzemy na tarce z małymi oczkami.
Ucieramy cebulę i dodajemy do masy ziemniaczanej.
Wbijamy przynajmniej 2 jajka.
Dosypujemy do masy tyle mąki aby masa była dosyć gęsta.
Wsypujemy 2 porządne szczypty soli.
Dokładnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Wylewamy na olej porcje masy formując łyżką płaskie placuszki. Ciasto jest dosyć geste wiec trzeba rozsmarowywać masę.
Smażymy z obydwu stron na złoty kolor.
Podajemy na gorąco zaraz po usmażeniu.
Można posypać cukrem jeśli ktoś lubi.

Rada:
olej niech będzie bardzo dobrze rozgrzany, placki nie powinny przywierać do patelni w trakcie smażenia


smacznego!