Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane
Około 1 kg ziemniaków obieramy i trzemy na tarce z małymi oczkami.
Ucieramy cebulę i dodajemy do masy ziemniaczanej.
Wbijamy przynajmniej 2 jajka.
Dosypujemy do masy tyle mąki aby masa była dosyć gęsta.
Wsypujemy 2 porządne szczypty soli.
Dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Wylewamy na olej porcje masy formując łyżką płaskie placuszki. Ciasto jest dosyć geste wiec trzeba rozsmarowywać masę.
Smażymy z obydwu stron na złoty kolor.
Podajemy na gorąco zaraz po usmażeniu.
Można posypać cukrem jeśli ktoś lubi.
Rada:
olej niech będzie bardzo dobrze rozgrzany, placki nie powinny przywierać do patelni w trakcie smażenia
smacznego!
Ucieramy cebulę i dodajemy do masy ziemniaczanej.
Wbijamy przynajmniej 2 jajka.
Dosypujemy do masy tyle mąki aby masa była dosyć gęsta.
Wsypujemy 2 porządne szczypty soli.
Dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Wylewamy na olej porcje masy formując łyżką płaskie placuszki. Ciasto jest dosyć geste wiec trzeba rozsmarowywać masę.
Smażymy z obydwu stron na złoty kolor.
Podajemy na gorąco zaraz po usmażeniu.
Można posypać cukrem jeśli ktoś lubi.
Rada:
olej niech będzie bardzo dobrze rozgrzany, placki nie powinny przywierać do patelni w trakcie smażenia
smacznego!