Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane, nie tylko z cukrem
Poobieraj ziemniaki, jak trzeba powykrawaj oczy :) Zetrzyj na tarce, oczka w gwiazdki - na miazgę ( jestem zwolenniczką miazgowch placków). Dodaj przetarte cebule, również na tych samych oczach, wymieszaj dokładnie. Dodaj jaja (całe), mąkę, sól, pieprz - zioła prowansalskie opcjonalnie. Wymieszaj dokładnie. Rozgrzej na patelni olej, jak będzie gorący nakładaj łyżką i 'rozplackuj' na dosyć cienkie placuszki, smaż na złoty kolor lub bladziochy. Możesz położyć na chlebie i też będzie pysznie, lub zetrzyj na smażonego placka na patelni żółty ser na wężyki :) Kwestia gustu i smaku. Zarówno podane ze śmietaną i cukrem jak i żółtym serem i keczupem na ostro smakują wyśmienicie :) Smacznego
Wszunia